Ferma de pauni - Prima pagina DESPRE NOI HARTA SITE GALERIE FOTO CONTACT


Rase ale paunului albastru

Cresterea paunului in captivitate are o istorie destul de veche, la inceputul secolului al XIX-lea existand deja in captivitate cateva varietati de culoare (in Anglia), ca urmare a incrucisarilor repetate realizate in cadrul unei populatii de pauni relativ restranse (alb, arlechin, umeri negri).
Dar in ultimul secol, ca urmare a deosebitei atentii de care s-a bucurat aceasta pasare, omul a cautat obtinerea unor exemplare cu colorit din ce in ce mai diferit. Astfel au fost obtinute numeroase varietati, reunite in mai multe grupe mari, in cadrul fiecarei grupe (numita "Grupa de culoare" sau "Culoare").
Conform ultimei conferinte a Asociatiei Crescatorilor de Pauni (UPA) din SUA, din octombrie 2005, au fost recunoscute 10 Grupe de culoare si 91 de varietati pentru paunul albastru. Daca se iau in consideratie si cele trei subspecii de paun verde (Pavo muticus) si hibrizii dintre paunul albastru si cel verde, la numarul de mai sus se mai adauga inca 94 de varietati.

Referitor la acest aspect sunt multe de spus, succint marile grupe de culoare sunt:
India Blue (Standard),
White (Alb),
Cameo (Medalion, Camelie),
Charcoal (Carbune),
Purple (Purpuriu),
Buford Bronze (Bronz),
Peach (Piersica),
Opal (Opal),
Midnight (Miezul noptii),
Jade (Jad).

rase pauni - masculi

Ca sabloane (sau modul cum se pot manifesta sau combina unele varietati sau chiar grupuri de culoare) sunt recunoscute urmatoarele cinci:
Wild type (tipul salbatic, respectiv cel cu aripile barate),
Black Shoulder (umeri negri, respectiv culoarea de pe spate compacta fara dungi),
Pied (baltat),
White-eyed (ochi albi, se refera la ocelii de pe penele trenei),
Silver Pied (baltat argintiu).

rase pauni - femele

Pentru fiecare grupa de culori sunt posibile 10 varietati (exceptand hibrizii), respectiv:
Barred Wing, Barred Wing Pied, Barred Wing White-Eyed, Barred Wing Pied White-Eyed, Barred Wing Silver Pied, Black Shoulder, Black Shoulder Pied, Black Shoulder White-Eyed, Black Shoulder Pied White-Eyed, Black Shoulder Silver Pied.

spre prima pagina
  Site dezvoltat de Farado.ro